Aké roztoky na kontaktné šošovky?

roztoky na kontaktné šošovky

O kontaktných šošovkách ste sa mohli dočítať veľa zaujímavých a dôležitých informácií v iných článkoch na našom Zdravotnom portáli. Aby ste si mohli dopriať maximálne benefity, ktoré nosenie šošoviek ponúka, je potrebné sa o ne dobre starať. Nepostrádateľným prostriedkom starostlivosti o šošovky je roztok na kontaktné šošovky. Tu je potrebné zdôrazniť, že hovoríme hlavne o šošovkách na opakované použitie (dvojtýždňové, mesačné). Jednorazové šošovky sú prakticky bez údržbové, s nimi si vystačíte aj bez roztoku.

 

Čo je roztok na kontaktné šošovky a na čo slúži?

 

Roztok na šošovky je špeciálna transparentná tekutina pripomínajúca vodu, určená na čistenie, dezinfekciu a celkovú starostlivosť o kontaktné šošovky. Roztoky pomáhajú udržať šošovky hygienické. Ich používanie je pohodlné a vaše oči ostávajú zdravé. Zvyčajne sa používajú na konci dňa, kedy si užívateľ vyberie šošovky z očí. Pomocou roztoku ich očistí, opláchne a uloží do puzdra naplneného čerstvou dávkou roztoku.

V priebehu dňa sa na šošovkách usadzujú drobné nečistoty a hromadia sa bielkoviny, prirodzene sa vyskytujúce v očnom prostredí. To môže nepríjemne dráždiť oči a zhoršovať inak dokonalé videnie. Pravidelné čistenie šošoviek zaistí zdravotne vyhovujúci stav bez pocitu nepohodlia. Uloženie šošoviek v roztoku, či už cez noc alebo cez deň, keď dávate svojim očiam oddýchnuť, zaručí, že zostanú sterilné, nestratia svoj tvar a udržia si potrebný stupeň hydratácie.

Veľmi dôležitý je výber správneho roztoku, pretože nie všetky typy sú určené pre jednotlivé materiály a typy kontaktných šošoviek v ponukách rôznych výrobcov. Špecifické chemikálie obsiahnuté v roztokoch musia byť kompatibilné s materiálom šošoviek, aby boli zachované optimálne vlastnosti.

 

Typy roztokov na kontaktné šošovky

 

Viacúčelové roztoky

 

Sú najbežnejším druhom, určeným pre mäkké kontaktné šošovky z hydrogélového alebo silikón-hydrogélového materiálu. Už z názvu je zrejmé, že slúži pre viac účelov - možno ich použiť na čistenie, dezinfekciu a ukladanie týždenných, 14-dňových či mesačných šošoviek, prípadne k navlhčeniu kedykoľvek počas nosenia. V prípade potreby môžu viacúčelové roztoky využívať aj pacienti používajúci jednorazové, jednodňové šošovky a to k ich očisteniu od vniknutých nečistôt či k hydratácií v priebehu dňa.

Aj keď sa multifunkčné roztoky zdajú byť vhodné pre široké spektrum šošoviek, vždy sa o výbere toho správneho typu, kompatibilného s materiálom vašich šošoviek, poraďte s odborníkom. Obzvlášť osoby s alergiami či zvýšenou citlivosťou na určité chemikálie potrebujú zvoliť vhodný roztok, ktorý nebude dráždiť oči.

 

Roztoky na báze peroxidu vodíka

 

Tento druh je častou voľbou pre užívateľov šošoviek s alergiami alebo citlivosťou na bežné roztoky. Roztoky na báze peroxidu vodíka slúžia k očisteniu, tak na uloženie kontaktných šošoviek. Zásadný rozdiel oproti viacúčelovým roztokom spočíva v chemickom procese, ktorý sa odohráva po vložení šošoviek do puzdra, obsahujúceho neutralizačný disk. Dochádza tu k neutralizácii, kedy peroxid vodíka reaguje s diskom a premieňa sa na vodu.

U tohto roztoku je zásadné dodržiavať návod na použitie a pravidelne meniť puzdra s neutralizačným diskom, ktorého účinnosť sa časom znižuje. Nesprávna neutralizácia znamená nebezpečenstvo pre oči, pretože peroxid vodíka je pre rohovku toxický a mohol by spôsobiť bolestivé popálenie.

 

Soľné roztoky

 

Sú ideálne ako účinný prostriedok na odstránenie nečistôt a usadenín z povrchu šošoviek. Na dosiahnutie ešte dôkladnejšieho vyčistenia šošoviek od usadených bielkovín, je možné dosiahnuť pomocou špeciálnych čistiacich tabliet. Dokonale čisté kontaktné šošovky poskytnú svieži pocit a pohodlné nosenie.

Je potrebné zdôrazniť, že soľné roztoky nie sú určené na dezinfekciu či ukladanie šošoviek cez noc. Na tento účel je potrebné použiť iný typ roztoku.

 

Roztoky pre tuhé šošovky

 

Tuhé kontaktné šošovky (RGP) sú predpisované pacientom s komplikovanejšími chybami zraku, ako je napr. nepravidelný astigmatizmus či ďalšie asymetrie rohovky, keratokonus, atď. Sú vyrobené z materiálov vyžadujúcich použitie odlišných roztokov, určených práve pre tento typ šošoviek. Roztoky pre tuhé šošovky slúžia na čistenie aj dezinfekciu a zároveň pre skladovanie RGP šošoviek.

Najrôznejšie druhy roztokov pre starostlivosť o šošovky sú k dostaniu väčšinou vo väčšom balení, postačujúcim zhruba na jeden mesiac. Pre osoby, ktoré rady alebo často cestujú, môže byť také balenie príliš veľké, prípadne nevyhovujúce letiskovým obmedzeniam (maximálny objem tekutín v príručnej batožine). Pre tieto prípady existuje riešenie v podobe cestovných balení roztokov na šošovky, zodpovedajúci bezpečnostným požiadavkám na letiskách.

   

Pri starostlivosti o kontaktné šošovky je dôležité dodržiavať správny postup. Na záver preto pripomenieme základné pravidlá a pridáme odporúčania, ako roztoky používať, aby bolo čistenie šošoviek maximálne efektívne.

  • Pred vložením alebo vybratím kontaktných šošoviek si vždy dôkladne umyte ruky teplou vodou a mydlom a vysušte uterákom, ktorý nepúšťa vlákna.
  • Než začnete šošovky vyberať z očí, pripravte si všetko potrebné. Roztokom vymyte puzdro na šošovky a naplňte ho úplne novou, čerstvou dávkou roztoku.
  • Vyberte šošovku, vložte ju do dlane, zalejte ju malým množstvom roztoku a zhruba po dobu 20 sekúnd ju jemne pretierajte prstom druhej ruky, aby došlo k dostatočnému očisteniu. Potom šošovku ešte opláchnite miernym prúdom roztoku a vložte ju do puzdra. Rovnaký postup opakujte s druhou šošovkou.
  • K oplachovaniu a ukladaniu kontaktných šošoviek nikdy nepoužívajte vodu. Pitná, ale aj destilovaná voda obsahuje mikroskopické baktérie a ďalšie látky, ktoré by sa na šošovkách mohli uchytiť a následne spôsobiť infekciu alebo aj závažnejšie ochorenie očí.
  • Pravidelne meňte puzdra na šošovky a nikdy nepoužívajte roztoky po prekročení expirácie.
 

Spracovanie článku:

 

Článok je založený na vedeckých publikáciách a je neoddeliteľnou súčasťou príručky o kontaktných šošovkách a poruchách zraku.
Realizácia - tím optometristov Kontakto.sk

zdroj informácií:

Share: